Bu disiplinlerin başlıcaları :
Coğrafya
Yerküredeki herhangi bir bölge (yer) ile ilgili her türlü farklılığın ve özelliğin incelenmesiyle uğraşan bu bilimden tarihçiler; incelenen tarihsel olayın gerçekleştiği yörenin fiziki, beşeri, iktisadi vb. niteliklerinin olay üzerindeki etkilerini araştırırken yararlanılır.
Arkeoloji
Tarih öncesi dönemlerin aydınlatılmasında tarihe yardımcı olur.Kazı bilimidir.Eski dönemlere ait olan toprak altındaki ya da denizin dibindeki kalıntı, eşya ve belgeleri özel yöntemler aracılığıyla ortaya çıkartan disiplindir.
Kronoloji
Tarihsel olayların gerçekleşme zamanlarını belirterek tarihe yardımcı olur.
Sosyoloji
Toplumsal gelişmelerin ve olayların, nedenlerini ve yasalarını ortaya çıkartmayla uğraşan, yani tarihsel ve toplumsal gelişmeyi genellemeler esasıyla inceleyen bilimdir.
Antropoloji
İnsan türünün fiziki, sosyal, kültürel evrimini inceler.
Etnografya ( etnoloji )
Toplumların gelenek ve göreneklerini, günlük yaşamda kullanılan araçları, gereçleri, eşyaları inceleyerek bir toplumun kültürünü araştıran disiplindir.
Paleografya
Tarih boyunca yazıların geçirdiği evreleri ve özellikleri inceler.Eski yazıların okunmasını sağlayan, bu yazıların tür ve şekillerini inceleyen bilim dalıdır.Her devirde ayrı yazılar kullanıldığından bu yazıların okunması önemlidir.Yazıyı kullanan toplumlar arasında ilişkileri ve kullandıkları dönemin genel özellikleri hakkında bilgi verir.
Filoloji
İnsan topluluklarınca kullanılan ( ana dili, resmî dil, ölü dil gibi) tüm dilleri inceleyen disiplindir.
Tarihsel kaynaklarda kullanılan dilleri de inceler ve yorumlar
Nümizmatik
Eski paraları tanınması ile uğraşan bir bilim dalıdır.Paraların üzerinde resim, şekil ve semboller sayesinde devletlerin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik durumları hakkında bilgilere ulaşılabilir.
Heraldik
Armaları inceleyen bilim dalıdır.
Sigilografya
Mühür bilimidir.
Diplomatik
Devletler arası siyasi ilişkiler, yapılan antlaşmalar konusunda tarihe yardımcı olur.