iklan banner

Kimya Ne İşe Yarar ? Kimyanın Alt Disinlinleri Nelerdir?

Kimya Ne İşe Yarar?
Kimya, çevremizdeki bütün maddelerle ve maddelerde meydana gelen değişimlerle uğraşan fen ve teknolojinin gelişmesine büyük katkı sağlayan bir bilim dalıdır.
Günlük hayatta kullandığımız bütün maddeler kimya biliminin inceleme alanına girer.



KİMYANIN ALT DİSİPLİNLERİ NELERDİR?
Kimya birçok alt disiplini olan bir bilimdir.Bu alt disiplinlerin bazıları, analitik kimya, organik kimya, inorganik kimya, biyokimya, fizikokimya, ve nükleer kimyadır.

Analitik Kimya Nedir?
Maddenin kimyasal bileşimini nitel ve nicel olarak belirleyen, maddelerin yapılarını ve fonksiyonlarını inceleyen kimyanın alt disiplinidir.Analitik kimya ölçmeye dayalıdır.Analitik kimyacılar bir yandan yeni yöntem ve aygıtların geliştirilmesiyle ilgili araştırmları sürdürüken, bir yandan da bu yöntemlerin değişik büyüklüklerdeki örnekler için ve çeşitli konularda ne derece güvenilir olduğunu inceler.

Fizikokimya Nedir?
Kimyasal sistemlerin özelliklerini ve davranışlarını incelemek amacıyla fiziksel teorilerin ve tekniklerin uygulandığı kimyanın alt disiplinidir.
Fizikokimyanın amacı kimyasal maddelerin ölçülebilen bütün özelliklerini incelemek, ölçüm yapmak için gerekli olan deneylerin metotlarını ve cihazlarını tasarlayıp geliştirmek yapılan ölçümleri yorumlayıp matematiksel ifadelerle verebilecek bağlantı veya teoriler geliştirmektir.

Organik Kimya Nedir?
Organik kimya temel olarak karbon ve hidrojen elementi içeren bileşikleri inceleyen bir bilim dalıdır.Saç, cilt ve kasları meydana getiren RNA ve DNA, yediğimiz içtiğimiz gıdalar, giydiğimiz elbiseler ve aldığımız tüm ilaçlar organik maddelerdir.
Karbon kimyası olarak da adlandırılan bu kimyanın alt dalı karbonun hidrojen, oksijen, azot, fosfor, klor gibi elementlerle yaptığı bileşikleri inceler.

İnorganik Kimya Nedir?
Organik olmayan bileşiklerin özelliklerini ve kimyasal davranışlarını inceleyen kimya alt disiplinidir.Bunu yaparken fiziksel ve kimyasal etkileşimleri göz önünde bulundurarak maddenin ölçülebilen bütün özelliklerini ortaya koymaya çalışır.

Biyokimya Nedir?
Biyokimya, bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlıların yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal maddeleri ve canlıların yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır.Biyokimyanın temel amaçları hücrenin temel bileşinleri olan, yağ ve karbonhidratlar gibi orgnaik bileşiklerin yanında amino asitlerin, vitaminlerin ve inorganik maddelerin yapısal ve nicel analizlerini yaparak hücredeki olayların döngüsünü açıklığa kavuşturmaktadır.

Nükleer Kimya Nedir?
Nükleer kimya, çekirdek tepkimesi ve çekirdek özellikleriyle ilgilenen bir kimya disiplinidir.Radyoaktivite, radrasyon, kimyasal nükleosentez bu dalın alt dalıdır.

Elektrokimya Nedir?
Elektrik akımı etkisiyle meydana gelen kimyasal değişmeleri ve kimyasal tepkimelerde oluşan enerjiyi elektrik üretiminde kullanma konularını inceler.

Polimer Kimya Nedir? 
Yüksek molekül ağırlıklı bileşiklerin yapısını ve tepkimelerini inceler.

Gıda Kimyası Nedir?
Besin maddelerinin kimyasal yapılarını ve organizmadaki işlevlerini inceler.

Çevre Kimyası Nedir? 
kimyasal maddelerin yol açtığı çevre kirlenmesini ve bu kirlenmenin önlenmesini konu alır.

Tıbbi (medikal) Kimya Nedir?
Kimyasal maddelerin hastalıkların tedavisinde kullanılmasını ve tedavi mekanizmasını konu alır.

Farmasötik Kimya Nedir?
Kimya ile eczacılığın keşistiği noktadaki etken madde sentezi ve ilaç geliştirmekte ilgili alt bilim dalıdır.

AgroKimya Nedir?
Tarım sektöründeki kimyasal uygulamaları inceler.

Tekstil Kimyası Nedir?
Boya ve tekstil sanayisinde kullanılan kimyasal maddelerin tekstil üzerindeki etkilerini inceler.

Endüstriel Kimya Nedir?
Sanayide Kullanılan kimyasal maddelerin üretim süreçlerini inceler.

Supramoleküler Kimya Nedir?
Molekül içi ve moleküller arasındaki etkileşimleri inceleyen bilim dalıdır.

Fotokimya Nedir?
Işık etkisiyle oluşan kimyasal tepkimeleri inceleyen bilim dalıdır.

Termokimya Nedir?
Kimyasal tepkimlerin ısı ile olan ilişkisini inceleyen bir alt disiplindir.
















:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
-_-
(o)
[-(
:-?
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
$-)
(y)
(f)
x-)
(k)
(h)
(c)
cheer
(li)
(pl)
(s)