Maddeyi şöyle tanımlayabililiriz;
Uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan varlıklara madde denir.
Madde; katı, sıvı, gaz olmak üzere üç hâlde bulunur.
Bir element katı, sıvı, gaz hâllerinden herhangi birinde bulunabilir.Maddelerin birde plazma hâli vardır.
Maddenin şekil almış hâline cisim denir.Örneğin altın madde iken altın kolye cisimdir.
Belli bir hacmi ve şekli olan maddeler katı madde denir.
Sert yapıdadılar.Tanecikler arası çekim kuvveti çok yüksektir.Bu sebepten tanecikler birbirinden bağımsız hareket edemez.Tanecikler bulundukları yerde titreşim hareketi yaparlar.
Tanecikler arasındaki boşluk azdır.Bazı katı maddeler sıkıştırılabilir olmasına rağmen katılar genelde sıkıştırılmaz kabul edilir.
Sıvı Maddeler
Sıvıların belli bir hacmi vardır fakat belli bir şekli yoktur.İçinde bulundukları kabın şeklini alırlar.Moleküller arası uzaklık katılara göre daha fazladır.Moleküller birbirleri üzerinde kayma hareketi (öteleme) ve titreşim hareketi yaparlar.Sıvıların Sıkıştırılamadığı kabul edilir.
Gaz Maddeler
Gaz hâlindeki maddelerin belli bir şekli ve hacmi yoktur.Gazlar bulundukları kabın şeklini ve hacmini alırlar.Gaz tanecikleri kap içerisinde her yönde hareket edebilir.Gaz tanecikleri hem öteleme hem de titreşim hareketi yapar.Gaz tanecikleri arasında boşluk çok fazla olduğundan sıkıştırılabilirler.
Maddenin Plazma Hâli
Maddenin dördüncü hâlidir.İyonize olmuş gazlardan oluşur.
Plazmalar; elektriksel olarak nötrdür.Plazma içindeki yüklü parçacıklar birbirinden bağımsız olarak hareket eder.
Madde, evrende en çok plazma hâlinde bulunur.Evrenin %96'sı plazma hâlindedir.Yıldızlar, atmosferin dış katmanları, yıldırım, şimşek, mum alevi, kutup ışıkları ( auroa), neon lambalar plazmaya örnek verilebilir.Plazmalar yüksek sıcaklık ve enerji yoğunluğuna sahiptir.